Cozonac pufos cu nuca

de VanessaAli in Dulciuri, 22 Dec 2016 | 7260 vizualizari

 

Bunatati pentru colindatori!
Un dulce traditional perfect pentru Craciun! Mirosul de cozonac imi aminteste de casa bunicii, pe vremea cand eram mici si ea era inca in putere. Abia asteptam sa ne trezim in dimineata de Craciun si sa savuram o felie de cozonac si un pahar cald cu lapte. Secretul acestor bunatati este ca bunica nu se zgarcea niciodata la nuca, cum nu am facut-o nici eu.
Anul asta, eu mi-am asumat sarcina de a face cativa cozonaci, dupa reteta bunicii, cu care sa-i imbiem pe colindatori.
 

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 520 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri mici sau 2 mari
  • 125 g zahar
  • 100 g unt
  • coaja de la o lamaie mica

Umplutura:

  • 200 g nuca macinata
  • o lingura cacao
  • albusurile
  • 100 g zahar
  • 1 lingura esenta de rom

Pentru uns:

  • 1 galbenus mic
  • 1 lingura de lapte
  • zahar tos
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu nuca:

Cerneti bine faina, de doua sau trei ori. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si cu putin lapte caldut (il incalzim pe tot), dupa care facem o gaura in faina si o turnam acolo, lasand sa se activeze vreo 10 minute, la loc caldut.

In restul de lapte incalzit, punem zaharul. Cand s-a racit si maiaua a crescut, il turnam peste faina, apoi turnam si galbenusurile frecate. Incepe partea cea mai palpitanta: timp de 30 de minute framantam aluatul, luand din cand in cand putin din untul moale si imbinandu-l in compozitie. 

Dupa ce l-am framantat bine-bine, il lasam la dospit intr-un loc caldut (timp de aprox. 60 de minute).

Intre timp, pregatim umplutura: batem albusurile cu zaharul, amestecam nuca cu cacaua. Cand albusurile sunt suficient de tari, adaugam nuca si amestecam.

Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem pe o suprafata de lucru si il impartim in doua. Luam o bucata si o intindem sa fie cam de 5 mm - 1 cm si pe forma tavei de cozonac. Turnam 1/2 din umplutura, avand grija sa lasam loc pe margini. Rulam si apoi punem sulul de-o parte. Procedam la fel cu cealalta bucata de aluat.  

Luam sulurile si le impreunam la unul din capete, apoi incepem sa le rasucim in spirala. Luam apoi cozonacelul si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Ungem cu galbenusul amestecat cu zahar si presaram zahar tos.

Mai lasam sa creasca in tava, pana aproape isi dubleaza volumul, dupa care il dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 ora, verificand (temperatura de 190 grade C). Daca vi se pare ca se coace prea mult pe deasupra, acoperiti-l cu folie de aluminiu si, daca aveti cuptor electric, lasati caldura sa vina doar de jos.

Recunosc, este cea mai complicata reteta realizata pana acum, dar rezultatul e pe masura efortului. 

Pofta buna si Sarbatori fericite!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mini-panettone (facut la masina de paine)