Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt

de Gusti in Dulciuri, 28 Apr 2009 | 15562 vizualizari

 

Bunica de la Piatra Neamt are un adevarat ritual an de an. Sacrifica o noapte pentru a pregati cozonaci si pasca. Iata secretele:

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 1  kg faina
  • 50 gr drojdie
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 1/2 litru lapte
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • o ceasca de smintina
  • o sticluta esenta de rom
  • o lamiie rasa
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura
  • 500 gr nuci macinate
  • 1 lingura de cacao
  • 200 gr zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt:

Preparare aluat:

Se face plamada (amestec de drojdie , zahar - 1 lingurita, lapte caldut). Se presara putina faina peste plamada si se lasa sa creasca.

Intr-un vas se pune kilogramul de faina si peste ea se pune plamada.

Se bat galbenusurile cu zahar - 250 gr si se adauga in vas. Se pun mirodeniile (coaja de lamiie / portocala, esenta de rom, vanilia).

Se adauga o treime din albusurile batute spuma.

Turnam si laptele, dar cite putin, ca sa fie absorbit bine de compozitie.

Dupa ce s-au incorporat toate se framinta un sfert de ora, apoi se adauga treptat untul, uleiul si smintina. Se framinta cam jumatate de ora. Aluatul este gata cind se desprinde usor de pe mina si de pe vas.

Se lasa sa creasca aluatul la cald (in incapere nu trebuie sa fie rece) sa creasca (minim jumatate de ora) .

Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca nuca macinata cu cacao, esenta de rom si zahar. Se mai poate amesteca nuca si cu restul de albus batut spuma.

Cind aluatul este gata se imparte in parti egale . Se intinde foaia de aluat si peste ea se pune umplutura, se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei.  Se mai lasa sa creasca in tava inca 30 de minute inainte de a fi pus in cuptor.

Se unge cu ou si se presara cu zahar, apoi se baga la cuptor circa 50 de minute

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 600 lei
1099.99 lei
499.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 1000 lei
1499.99 lei
499.99 lei

COMENTARII (9)

jolygina 1

01.05.2013, 15:27

cam asa il fac si eu ,dar eu nu pun smantana ,imi place si ideea aceasta o sa incerc si eu

Lau 1

01.05.2013, 15:55

delicios

Rahela Velicu 1

19.02.2018, 16:05

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pâine pufoasă cu unt, pătrunjel și usturoi - Rețeta savuroasă de casă

ieri la 11:03

Bomboane cu Nutella și alune de pădure - Rapide și delicioase

pe 24.11 la 09:24

Chifle cu lapte bătut și praf de copt - Rapide și gustoase

pe 21.11 la 17:39

Banoffee Pie - Desertul delicios cu banane și frișcă

pe 21.11 la 17:20

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

500 puncte

Adele

319 puncte

Rocsi

316 puncte

Lau

Lau 9

66 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]