Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale

de RODIMUR in Dulciuri, 22 Mar 2019 | 3266 vizualizari

 

Chiar și în post putem prepara unele dulciuri, ușor și destul de repede, cu ingrediente pe care le avem la îndemână. Astfel am gândit atunci când am făcut această budincă de gris, foarte bună și aromată, grație în special, jeleului de portocale. Este un desert foarte bun și aspectuos, mai ales dacă avem un eveniment festiv în post.
Eu am făcut această budincă delicioasă într-o tavă în formă de inimă, doar pentru o probă, dar se poate face în orice tavă aveți la îndemână.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care budinca a stat la frigider, ca să se întărească.

 

INGREDIENTE

  • 250 grame de gris
  • 150 grame de zahăr tos
  • 1-2 plicuri de vanilie
  • 1 linguriță de coajă de lime (lămâie)
  • 3 linguri de peltea de gutui
  • 750 ml de apă
  • Pentru umplutură:
  • 1 borcan de gem de gutui
  • Pentru jeleu:
  • 250 ml de suc proaspăt de portocale
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • coaja răzuită de la o portocală
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale:

Se amestecă grisul cu: zahărul, coaja de lime, vanilia și se adaugă apa rece. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția.

Se adaugă cele trei linguri de peltea în compoziție și se uniformizează.

O jumătate din cantitatea de compoziție se toarnă în tava în care s-a pus folie alimentară și se nivelează cu ajutorul unei linguri umezite în apă.

Peste compoziția din gris se întinde și se nivelează un strat de gem de gutui și apoi se pune restul de compoziție. Se nivelează și se lasă să se răcorească.

Între timp se pregătește jeleul de portocale. Se amestecă zahărul cu: amidonul, coaja răzuită și sucul de portocală. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. 

Se toarnă jeleul imediat peste budincă și după ce se răcește, se dă vasul la frigider, pentru câteva ore (chiar peste noapte) ca să se întărească.

După ce s-a întărit, se pune pe platou și se scoate cu grijă folia. 

Se servește rece și se ține la frigider, până ce se epuizează.

TIPS-URI

1

Când faceți compoziția de budincă, amestecați întruna, la foc mic, ca să nu se formeze cocoloașe.

2

Pentru afânare, adăugați peltea în compoziția de budincă. Astfel, ea va fi mai puțin compactă și mai moale.

3

Înainte de a pune folia alimentară în tavă, umeziți-o puțin cu apă.

4

Puteți renunța la folia alimentară, dacă aveți o tavă cu pereți detașabili.

5

Nu uitați să spălați bine portocalele, înainte de a le răzui coaja!

6

Nu îngroșați prea tare jeleul pe foc, pentru că se va întări și nu-l veți mai putea turna peste budincă. Imediat ce începe să se îngroașe, turnați-l peste ultimul strat de budincă. Se va nivela singur și apoi se va întări, când va sta la rece.

7

Înainte de servire, țineți câteva ore budinca la frigider, ca să se întărească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

24.03.2019, 15:43

Așa este, Mirela, a ieșit foarte bine, chiar dacă nu a avut lapte. Iar jeleul de portocale i-a dat un gust nemaipomenit de bun...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

25.03.2019, 10:47

Delicioasa!

RODIMUR 1

25.03.2019, 11:06

Îți mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu mere si gutui cu aluat razuit