Pentru că azi sunt Sfinţii Trei Ierarhi, am găsit un motiv bun să-l sărbătorim pe tata (Vasile). Îmi place să combin blaturi cu pişcoturi sau biscuiţi (de data asta am ales pişcoturi ) şi deverse creme de ciocolată. Am pregătit aceste prăjituri, însiropate cu cafea, unele cu cremă de ciocolată amăruie (pentru ai mei care iubesc ciocolata), altele cu cremă de ciocolată cu lapte (pentru mine, pentru că nu îmi place ciocolata aşa intensă) Nu a lipsit nici frişca, preferata mea.
Blatul:
Se amestecă untul cu zahărul şi un praf de sare, se adaugă gălbenuşurile, apoi se încorporează treptat albuşurile bătute spumă înainte. Se adaugă şi laptele, făina, cacaoa şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă pătrată, pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mediu în primele 5 minute, apoi la foc mic încă 20 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit
Pentru însiropat:
Se prepară o cafea mai slabă şi se lasă la răcit.
Cremele:
Se încălzeşte frişca lichidă la aprox 40 de grade sau atât cât să frigă la deget, se toarnă în fiecare castron cu ciocolată amăruie, respectiv ciocolată cu lapte, ruptă în bucăţele, se amestecă să se topească.
Dacă vi s-a răcit frişca şi ciocolata nu a apucat să se topească, aşezaţi bolul pe baie de abur şi amestecaţi până se topeşte.
Se dau la rece până se încheagă uşor. Apoi se bat cu mixerul până devin cremoase.
Am folosit aceeaşi cantitate de frişcă şi pentru a topi ciocolata neagră, şi pentru cea cu lapte, însă ciocolata neagră având un conţinut crescut de cacao, e mai intensă şi mai cremoasă, se va închega mai repede şi se va răci mai repede, de aceea trebuie scoasă de la rece mai repede. Dacă vi s-a întărit prea tare, puneţi-o un pic pe baie de abur, amestecând uşor până capătă consistenţă cremoasă.
Asamblare şi decor:
Se taie prăjitura în dreptunghiuri subţiri şi lungi, care se ajustează astfel încât să fie în armonie cu pişcoturile (nici prea late, nici prea lungi).
Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine mătăsoasă, cremoasă.
Se însiropează delicat, se ornează unele cu cremă de ciocolată neagră, altele cu cremă de ciocolată cu lapte, se adaugă câte un pişcot însiropat delicat, pentru a nu se destrăma, se ornează cu frişcă, perluţe de zahăr, fluturi de napolitană, alune de pădure şi migdale.
Porţii: 12
Timp de coacere: aprox 25 min
Timp de pregătire: 2h
PoftăBună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/duo-de-ciocolata.html
1
Am folosit aceeaşi cantitate de frişcă şi pentru a topi ciocolata neagră, şi pentru cea cu lapte, însă ciocolata neagră având un conţinut crescut de cacao, e mai intensă şi mai cremoasă, se va închega mai repede şi se va răci mai repede, de aceea trebuie scoasă de la rece mai repede. Dacă vi s-a întărit prea tare, puneţi-o un pic pe baie de abur, amestecând uşor până capătă consistenţă cremoasă.
2
Dacă vi s-a răcit frişca şi ciocolata nu a apucat să se topească, aşezaţi bolul pe baie de abur şi amestecaţi până se topeşte.