Desert prajitura cu bulion

de simona72 in Prajituri, 4 Apr 2018 | 8709 vizualizari

 

Am facut-o de mai multe ori, dar niciodata nu am avut timp sa scriu reteta. Fie Craciun sau Paste, prajitura asta e mereu la mare cautare. Imi place in mod deosebit ca este cu crema de griș, este satioasa, din ea se satura toti musafirii si mai ramane sa-ti satisfaci si colegii la serviciu. Daca inca nu ati incercat-o eu o recomand cu mare drag. De fiecare data am incercat-o cu alte arome si alte dulceturi. E ceea ce-mi place mie cel mai mult: sa-ti lasi frau liber imaginatiei si sa combini aromele. Dulceata este indicata cea de caise, dar se poate folosii cea de capsuni, zmeura…orice va place. Iar aromele sunt coaja de portocala, lamaie, vanilia, trandafiri, etc…depinde doar de preferinte.
"Bunatati de Paste"

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 80 gr zahar brut sau 4 linguri(1 lingura are aproximativ 20 gr)
  • 200 ml suc gros de rosii(passatta)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • zeama de la jumatate lamaie
  • 400-420 gr faina
  • Pentru crema:
  • 1,5 litri lapte dulce
  • 80 gr zahar brut sau 4 linguri
  • 200 gr griș de grau
  • 50 ml sirop natural de trandafiri eu am folosit de la „Bunatati din natura”
  • 1 plic de coaja de lamaie de la Dr. Oetker
  • 200 gr unt gras 80%
  • In plus: 1 borcan de gem de caise sau o dulceata mai groasa(300-400 gr)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu bulion:

Pentru foi: cel mai simplu lucrati cu un robot de bucatarie. Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga. Daca mai este necesar, adaugati inca 20-30 gr faina, asta depinde si de faina pe care o folositi… Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.

Pentru crema: puneti laptele la foc intr-o cratita mai mare impreuna cu zaharul. Cand laptele fierbe, adaugati grisul in ploaie, amestecand cu un tel tip para. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul de trandafiri, in cazul meu. Acoperiti cu folie de prospetime si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 7-8 minute pe dosul tavii fara sa ungeti cu ceva tava. Inainte de coacere se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita. Pentru cuptorul meu au fost suficiente 7 minute… Lasati foile sa se raceasca.

Pentru asamblare: puneti o foaie de copt in tava in care ati copt foile. Adaugati o foaie, jumatate de crema, intindeti crema in strat uniform, adaugati alta foaie. Peste a doua foaie punem gemul/dulceata, apoi foaie, restul de crema, iar la final ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt, deasupra puneti o folie/punga si ca sa stea putin presata puneti o greutate(eu pun carti). Se da la frigider pana a doua zi, se pudreaza cu zahar pudra(optional), se portioneaza si se serveste. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat se fragezesc mai mult foile.

In pozele din imagine am folosit gem de capsuni , iar arome: vanilie, coaja de lamaie si portocala.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu bulion" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu nuca si crema caramel