Azi va propun o reteta de prajitura cu mere si cu frisca.
Este o prajitura relativ rapida si destul de ieftina.
La aceasta reteta, eu am folosit mere razuite in toamna si puse la pastrat, in congelator. In punga am avut 800 gr de mere. Daca folositi mere proaspete, cumparati 1 kg de mere, de preferinta acrisoare, pe care sa le curatati de coaja si de samburi. Se dau pe razatoarea mare.
Intr-un vas, pe foc, punem untul, merele, zaharul si scortisoara si le calim pana cand se inmoaie usor si se reduce zeama (10 minute). Amestecam in mere stafidele.
Le lasam la racit.
O forma de tarta cu diametru de 20 cm, o ungem bine pe toata suprafata cu unt .
Merele calite si racite le punem in forma si le nivelam uniform .
Pt blat :
Ouale le batem impreuna cu zaharul si cu putina esenta de rom, pana isi schimba culoarea. Adaugam apa, faina si praful de copt si omogenizam.
Turnam ¾ din compozitie peste mere, iar in compozitia ramasa, punem cacao si omogenizam din nou.
Turnam peste blatul galben si dam forma la cuptor, pentru 15-20 minute, la 180 grade C.
Lasam prajitura la racit putin si o rasturnam pe un platou sau pe un gratar. Trebuie sa se raceasca foarte bine, inainte sa intindem frisca peste ea.
Smantana de frisca din frigider o batem pana se intareste, punem in ea coaja razuita de la o lamaie si zaharul pudra. Amestecam si intindem peste prajitura.
Decorati cum doriti si cu ce doriti, puneti prajitura la frigider si lasati sa se raceasca.
Pofta buna!