Desert tort cu crema caramel

de gaby_duceag in Torturi, 20 Dec 2019 | 5705 vizualizari

 

Coincidenta frumoasa si nepremeditata.
11 ani Bucataras.ro, eu 600 retete.
La muti ani, bucatarasule drag! Tie si oamenilor care te sustin cu veselia si retetele lor frumoase, cu suflet!
Iar mie...mai multa harnicie :))

 

INGREDIENTE

  • Ingredente blat 22-24cm
    • 7 oua
    • 7 linguri de zahar
    • 8 linguri de faina
    • o lingurita praf de copt
    • un vf. cutit sare
    • 3 linguri ulei
    • 3 linguri apa
    • esenta de vanilie (o lingurita)
  • Crema
    • 750 g mascarpone
    • 150 g zahar tos + 75 ml apa – pentru siropul caramel
    • 2 linguri zahar pudra (sau dupa gust)
    Sirop
    • 150 ml apa
    • 60 ml cafea espresso (preparata)
    • 30 ml coniac sau Amaretto
    • 2-3 linguri zahar (gustati si daca nu vi se pare suficient de dulce, mai puneti putin)
    Cacao, pentru pudrat la final.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema caramel:

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un vf. de cutit sare. Adauga treptat zaharul, apoi mixeaza pana se topeste complet si nu se mai simt granule.

  • Preincalzeste cuptorul.

Galbenusurile freaca-le intr-un bol cu uleiul apoi adauga esenta si apa. Pune-le peste albusuri. Cerne faina impreuna cu praful de copt  si adauga-le compozitiei de albusuri spumate. Omogenzeaza totul amestecand usor, de jos in sus.

Pregateste o forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm, tapeteaz-o cu hartie pentru copt (stropeste forma cu apa si hartia se va aseza mult mai bine). Toarna compozitia, niveleaza apoi da tava la cuptor la foc mic (160-165 grade), pentru 35-40 minute. Depinde mult de cuptor, poti verifica cat este de copt chiar si dupa 30 minute. Cand s-a racit complet (dupa cateva ore) il puteti felia in trei.

Crema

Pune intr-un vas zaharul tos. Du-l pana in punctul in care capata culoarea chihlimbarului , apoi stinge cu apa. Amesteca usor si fierbe 2-3 minute, pana devine usor vascos (dupa racire se ingroasa mai mult)

Raceste-l bine. Vei avea un sirop minunat de caramel.

Pune intr-un bol 200 g mascarpone si siropul racit care intre timp s-a ingrosat. Mixeaza usor pana la omogenizare.Adauga si restul de mascarpone si zaharul pudra. Nu-l adauga pe tot de la inceput. Mixeaza putin, omogenizeaza, gusta si testeaza sa vezi daca-i destul de dulce, pe gustul tau.

Mixeaza pana cand crema devine ferma, buna de umplut/ornat.

  • Daca nu doriti sa faceti pentru aceasta crema de mascarpone sirop caramel, puteti folosi lapte condensat caramelizat, la cutie. Crema va fi la fel de buna.

Sirop tort cu crema caramel

Pune toate ingredientele intr-un vas si fierbe-le pentru 2-3 minute. Raceste.

Asamblare

Aseaza prima felie de blat, monteaza un inel de tort imprejur, insiropeaza si intinde 1/4 din crema. Aseaza a doua felie, insiropeaza si pune inca 1/4 din crema. Pune ultima felie, insiropeaza si da la rece tortul pentru 2 ore. Scoate usor inelul si intinde 1/4 din crema deasupra si pe lateralele tortului. Restul de crema pune-o in pos si spriteaza deasupra. Da tortul la rece.

La servire pudreaza cu cacao de buna calitate.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Tort table