Pregatim marinata pentru fileu de peste:
- intai fileul se spala, se curata de eventualele oase, se portioneaza in bucati dupa preferinta, se sareaza si pipereaza dupa gust.
- zeama de la o lamaie se stoarce intr-un bol, se adauga mararul si patrunjelul tocat marunt, se freaca putin pentru a elibera aromele dupa care se adauga nucsoara. Se omogenizeaza si se adauga bucatile de file intorcandule de pe o parte pe alta. Se aseaza pe un platou, iar zeama ramasa se toarna peste! Se infoliaza si se lasa la rece cel putin o ora cel mult 2!
Pregatim orezul:
- orezul se spala si se lasa in apa pana pregatim legumele. Morcovii si ardeiul se taie cubulete sau semicercuri (eu am fiert cativa morcovi intregi pentru decor), ceapa se toaca marunt. Scurgem orezul de apa, il punem in craticioara, adaugam apa/supa de pasare, morcovii, ceapa, sare si o lingura de ulei! Amestecam si il lasam si il dam la foc potrivit (craticioara acoperita cu capac) pana scade apa si si orezul se umfla!
In tot acest timp, fileul nostru a stat destul! Urmeaza prajirea lui pe gratar!
Pregatirea Sosului alb suprem se face pe bain marie.
- acesta este un sos cald, deci se va servi ca atare.
- galbenusul se amesteca cu smantana ciupercile se toaca marunt marunt!
- faina se amesteca cu apa/supa rece dupa care se adauga in untul topit amestecand continuu. Se adauga ciupercile. Se potriveste consistenta cu apa/supa fierbinte si se fierbe aprox 10 min.
- se adauga sare, galbenusul si se continua fierberea inca 15 min. La sfarsit se adauga sucul de lamaie!
1
Tipsuri pentru Sosul alb:
2
- in cazul in care aveti cocolosi, aglomerari sosul se poate strecura prin etamina! Nu il strecurati prin sita de metal deoarece exista sanse de a se taia!
3
- pentru a nu forma crusta atunci cand sta in repaus, la suprafata se pun bucati de unt!