Foi cu mere si crema de vanilie

de Rocsi in Prajituri, 9 Noi 2013 | 10903 vizualizari

 

De mult timp nu am mai pregatit o prajitura cu foi si creme, desi sa fiu sincera ma cam feresc de ele ca nu prea imi ies. Insa, de aceasta data, mi-am luat inima in dinti, aveam umplutura de mere pregatita si m-am gandit ca intr-o combinatie cu crema de vanilie trebuie sa iasa ceva bun. Sa va mai spun rezultatul? Senzational. O prajitura delicioasa, se topeste in gura, iar aroma de scortisoara de la mere cu cea de vanilie de la crema se combina perfect. Sa o pregatiti ca nu o sa regretati!

 

INGREDIENTE

  • Pentru 4 foi: (dimensiunea tavii 24 x 37)
  • 18 linguri apa minerala
  • 18 linguri ulei
  • 15 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • 700-750 gr faina
  • Umplutura de mere:
  • 1.5 kg mere
  • 1 lingura unt
  • 5-6 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri amidon
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 linguri unt
Portii: 30
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Foi cu mere si crema de vanilie:

Foile:
Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel pana se topeste putin zaharul.
Cernem faina, incepem sa punem treptat peste lichid pana obtinem o bila de aluat omogena, dar ca o plastelina sa o putem modela usor.

Impartim aluatul in 4 parti egale.

Intindem prima foaie cu sucitorul cat mai subtire.

Ungem dosul unei tavi cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie. 

O intepam cu furculita din loc in loc, o introducem in cuptorul incins pentru 10-12 minute cat se usuca putin.

Cand este gata o scoatem pe un fund de lemn sau in alta tava. La fel procedam si cu celelalte 3.

Umplutura de mere: 

Spalam merele, le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.

Topim untul intr-o cratita, adaugam merele pe care le stoarcem intre maini (sucul bineinteles ca il bem noi ;) ) si zaharul.

Lasam focul potrivit si amestecam pana se evapora tot lichidul.

La final adaugam scortisoara si le mai lasam 2 minute. Le luam de pe foc si le lasam sa se racoreasca.

Crema de vanilie:

Intr-un bol amestecam cu un tel galbenusurile cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie.

Subtiem cu putin lapte, apoi adaugam amidonul si invartim bine sa nu fie cocoloase.

Restul de lapte il punem intr-o cratita pe foc.

Cand incepe sa clocotesca incorporam amestecul de amidon, dam focul la mic si lasam pana se ingroasa ca o budinca, dar in acest timp amestecam in ea sa nu se formeze cocoloase.

Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana de topeste. Aromatizam crema si cu esenta de vanilie.

Acum incepem sa asamblam prajitura: asezam prima foaie, punem jumatate din cantitatea de mere rece si o intindem cu o paleta. Asezam a doua foaie, peste ea crema de vanilie fierbinte pe care o intindem uniform, iar foaie, restul de mere si ultima foaie deasupra.

Peste prajitura punem ceva greu ( eu am asezat un fund de lemn mai mare) si dam la rece peste noapte.
Foile se vor inmuia, aromele se vor imbina, iar prajitura o sa va placa la nebunie!

Daca ti-a placut reteta noastra "Foi cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pandispan cu crema de vanilie si ciocolata