Eu am pus mai mult zahar in gemul de prune pt ca prunele mele erau coapte dar mai verzui asa, unele :D:D le-am cules si facut pt ca o sa mai prind de facut palinca, o sa cada toate pana ma intorc din concediu :D:D
Pulpa de prune se pune cu zahar, alternand prunele cu zaharul, intr-un ceaun mare. Daca nu aveti ceaun prunele le puneti intr-un vas cu fund mai gros sau pui oala pe o tabla groasa
Prunele cu zahar se pun la frigider cel putin 12 ore, eu le-am lasat 18 ore.
Dupa ce prunele au fost lasate in zahar, le punem la foc mic. Trebuie sa aveti grija sa invartiti mereu in gemul de prune.
Trebuie supravegheata mereu oala, mai ales la inceput pana da in clocot si trebuie sa inlaturati spuma facuta.
Se lasa pe foc pana se leaga gemul de prune , eu l-am lasat cam 9 ore. Se pune o lingurita cu gem de prune pe farfurie si daca nu se imprastie in farfurie inseamna ca este facut.
Cat gemul de prune e fierbinte, turnam in borcane. Lasam sa se raceasca un pic, punem capacul si intoarcem borcanul. Se lasa pana a doua zi si apoi se pun in camara.
Se mananca iarna la un ceai sau in prajituri bune.
Mie mi-au iesit 4 borcane de 800 de grame cu gem de prune si 7 mici :p
Pofta buna!
1
Puteti folosi acest gem de prune atat la prepararea deserturilor sau il puteti servi ca atare