Minitarte cu fructe şi cremă de vanilie

de simonacallas in Prajituri, 27 Mar 2014 | 4559 vizualizari

 

Un desert fin şi răcoros, înnobilat cu apă de flori de portocal – un ingredient pe care l-am descoperit în bucătăria orientală şi m-am îndrăgostit de el iremediabil. Apa de flori de portocal se combină minunat cu migdalele, vanilia şi citricele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru crustă (Pâte sablée)
  • • 200 g făină albă de grâu, cernută
  • • 125 g unt (sau margarină) la temperatura camerei, tăiat în cuburi
  • • 1 praf sare
  • • 1 ou de găină
  • • 80 g zahăr tos alb
  • • 40 g făină de migdale (dacă se renunţă la făina de migdale, se pun în plus 40 g făină)
  • • 2 linguri apă de flori de portocal
  • Pentru crema de vanilie:
  • • 250 ml lapte
  • • 2 gălbenuşuri de ou
  • • 3 linguri zahăr
  • • 1 lingură amidon (20 g)
  • • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • • un baton de vanilie/esenţă/concentrat/zahăr vanilinat)
  • Pentru decor:
  • • boabe de struguri
  • • felii de căpşuni
  • • felii de kiwi
  • • piersici din compot
  • • ce alte fructe mai are omul prin casă
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Minitarte cu fructe şi cremă de vanilie:

Eu am făcut exact aşa cum am văzut pe „iutiub” la un cofetar francez: am trântit toate ingredientele în cuva lui Super-Titi (roboţelul meu minunat) şi cu spirala pentru aluat, l-am pus să frământe până i-au ieşit ochii din cap. În 2 minute a fost gata. Pentru varianta fără mixer, se frământă făina cu untul (cu mâna, că e sfântă) până când se obţine un aluat sfărâmicios, apoi se adaugă restul ingredientelor şi se continuă cu frământatul, până când se omogenizează.

Aluatul rezultat se înfăşoară în folie alimentară şi se lasă să se odihnească la frigider minim 30 minute (francezul meu l-a acoperit într-un „relâchement imperial” cu ambalajul de la pachetul de unt, fără să etanşeizeze, şi l-a lăsat pe masă până când şi-a rezolvat alte treburi – deci, e bine şi asa :) ).

După ce s-a odihnit aluatul, se întinde cu sucitorul pe masa presărată cu făină şi se decupează cercuri având diametrul ceva mai mare decât formele noastre de tarte, suficient ca să îmbrace tot interiorul. Se aşează cercul de aluat în formă, presându-se uşor cât să se muleze pe pereţii formei. Excesul de aluat se îndepărtează, se mai frământă puţin şi se întinde din nou. Nu este nevoie să ungem formele, nici să mai presărăm făină pe pereţii lor. Untul din compoziţie este suficient ca ele să nu se lipească. Se înţeapă partea de jos a tartei cu o furculiţă şi se pun pietricele/boabe fasole/diverse alte chestii ca nu cumva să-i vină aluatului ideea să concureze cu Domul din Florenţa.

Se lasă la cuptor până când marginile tartelor noastre devin aurii şi casa se umple de aroma inconfundabilă a florilor de protocal :). Timpul variază în funcţie de dimensiunea formelor; eu am avut forme cu diametrul de 10 cm şi s-au copt în 30 minute la foc moderat. Tartele mai mici se coc mai repede.

După ce s-au copt, se scot din forme şi se lasă să se răcească, timp în care ne ocupăm de cremă

Gălbenuşurile se mixează bine cu zahărul şi amidonul. Laptele (cu tot cu vanilia) se încălzeşte şi se toarnă câte puţin,  peste crema de gălbenuşuri, amestecând bine să nu rămână cocoloaşe. Apoi se pune la bain-marie şi se amestecă fără întrerupere, până când se îngoaşă. Se acoperă crema cu folie alimentară (pentru a nu forma crustă) şi se lasă să se răcească, apoi se pune în tarte. Se decorează cu fructele pe care le-am menţionat mai la deal, sau cu orice alte fructe, după gust şi potriveală.

Din compoziţie mi-au ieşit 8 tarte cu diametrul de 10 cm. Pentru a se păstra aspectul proaspăt, se poate turna deasupra glazură lucitoare preparată dintr-un plic de tort-gelee şi siropul din compotul de piersici, dar noi le-am consumat imediat aşa că n-a fost cazul.

TIPS-URI

1

Dacă făina este mai uscată, aluatul va mai cere lichid. Se poate adăuga apă de flori sau apă plată sau chiar lapte – o lingură sau două, cât este nevoie, ca să se încorporeze bine toată făina.

2

După ce am pus aluatul în tarte, le-am mai lăsat 10 minute la frigider, înainte să le bag în cuptor. Am observat mai anţărţ că dacă nu am făcut operaţiunea asta, marginile tartelor mele au luat-o uşor la vale în forme, cât au stat în cuptor şi tartele nu mi-au ieşit destul de adânci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Minitarte cu fructe şi cremă de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tarta cu crema de vanilie si branza