Am vazut la Irina si la Dia si la mai multi bucatarasi pe aici, paine cu cartofi, asa ca am facut si eu si cu siguranta voi mai face.
Cantitatea rezultata era pentru doua tavi de cozonac normale, dar eu am unele tavi mari, asa ca am pus toata cantitatea intr-o tava si a iesit o paine mare si pufoasa.
Cum am procedat: am pus cartofii curatati si taiati la fiert in apa cat sa-i acopere, cu sare.
Cand s-au fiert bine ca pentru piure, i-am scurs si i-am pus direct in vasul in care am framantat painea si i-am pasat impreuna cu untul.
Am frecat drojdia cu o lingura de zahar pana la lichefiere, apoi am diluat cu lapte caldut si am amestecat imediat cu cartofii calduti. am adaugat faina cat sa se formeze maiaua ca o smantana de groasa, am acoperit vasul si am lasat la crescut 10 minute, dupa care am pus zeama de la cartofi, am potrivit de sare si am inceput sa incorporez faina, am framantat si am lasat din nou la crescut pentru 15 minute, pana si-a dublat volumul.
Am uns tava cu ulei, am impletit aluatul si l-am asezat in tava. Am mai lasat asa in tava alte 10 minute acoperit, dupa care am copt la 180 grade pentru 40 minute.
Cu cateva minute inainte de final am scos painea si am uns-o cu galbenus amestecat cu putin lapte si am introdus din nou la cuptor.
A crescut aluatul foarte mult si repede, nu stiu daca a fost aportul cartofilor, dar tare incantata am fost de reusita!
1
In loc de unt se poate pune ulei.