reteta am gasit-o pe un siteul "Bucataria Gabrielei", ... painea e foarte buna, la noi s-a mancat fierbinte...
In lapte se pune zaharul, margarina si drojdia la dizolvat.
Intr-un vas se pune faina, se presara sare si se face o gaura in mijlocul ei.
In acea gaura se pune laptele si 1 ou batut.
Se amesteca luand faina din exterior spre interior. Daca aluatul e prea vascos mai adaugati lapte caldut sau ulei pentru a framanta mai bine.
Aluatul se framanta bine circa 15 min. Peste vas se pune un prosop si se pune la loc caldut pentru dospit. Se lasa la crescut circa 40-50 min.
Pe o planseta curate se presara faina, se pune aluatul si se imparte in doua parti egale.
Fiecare parte de aluat se ruleaza pe lung (a se vedea poza). Apoi rulourile de coca se impreuneaza intr-un capat si se impletesc .
Intr-o tava de cozonac se pune hartie de copt, se aseaza impletitura de aluaturi , se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut inca 20-30 min.
Se bate un ou si cu o pensula ungem painea dup ace a crescut.
Cuptorul se incinge in prealabil.
Se da cuptorul la foc mic si se lasa painea circa 20-30 min apoi dam focul la mediu lasanad inca 20 min. Painea se incearca cu o scobitoare pentru a vedea daca este coapta sau nu, daca dup ace introduce scobitoarea in paine ramane ceva lipicios pe ea inseamna ca nu este inca coapta.
Cand s-a facut, se scoate pe un fund de lemn sau pe un prosop curat.
Se mananca atat calda cat si rece.
Pofta buna!