Pască cu brânză dulce

de gratziela in Prajituri, 8 Mai 2011 | 5849 vizualizari

 

Ştiu că a trecut ceva timp de la mirajul Învierii, şi ar fi trebuit să scriu mai demult despre pască, dar, eu am învăţat că trebuie să spun că „niciodată nu este prea târziu”, şi bazându-mă pe aceasta, am să-ţi povestesc cum fac eu pasca. Îmi place foarte mult pasca, o consider o prăjitură foarte bună care ar trebui să fie făcută mai des. Cine ştie, poate încearcă cineva şi de Înălţare! Hristos a înviat!

 

INGREDIENTE

Blatul:
  • reţetă de cozonac ( aici găseşti reţeta http://gratziela-retete.blogspot.com/2011/04/cozonacul-meu-cu-nuca.html sau http://www.bucataras.ro/retete/cozonacul-meu-cu-nuca-21108.html#comments)
  • (aluat din  500gr. făină)
Umplutura pentru două tăvi rotunde de 28cm diametru -          
  • 1kg brânză proaspătă de vaci -         
  • 8 ouă -         
  • 1 sau 1 ½  căni de zahar (în funcţie de gustul tău şi cât de acră este brânza) -         
  • coaja de la 1 lămâie şi de la o portocală -         
  • 1 cană stafide pe care le stropim cu puţin lapte şi rom          
  • 3 linguri de griş          
  • 3 linguri de smântână grasă          
  • 1 ou +1 lingură lapte pentru glazură          
  • 1-2 linguriţe mac
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pască cu brânză dulce:

Pune într-un castron brânza şi mai mărunţeşte-o dacă  este bulgări. Sparge ouăle şi separă gălbenuşele de albuşuri. Bate  albuşurile bine se întăresc ca pentru bezea, după care adaugă câte puţin zahărul. Răstoarnă peste brânză gălbenuşele, pe care le-ai amestecat înainte cu un praf de sare, stafidele înmuiate, cojile rase de la lămâie şi portocală, grişul şi smântâna.

 Amestecă bine, după care răstorni şi albuşurile. Acum amesteci uşor cu o spatulă ca să rămână pufoasă compoziţia. Mirosul de portocală şi lămâie îţi invadează nările fără să ţi le agaseze, dar culoarea aurie a umpluturii ce aşteaptă cuminte s-ar putea să-ţi dea ghes la un degustat mai mult.

 Acum pregăteşte tăvile pentru copt: unge cu puţin ulei şi tapetează cu un praf de griş.

Într-un castronel sparge un ou şi-l amestecă cu o lingură de lapte.

 Împarţi aluatul în două părţi egale, ele reprezentând aluatul pentru două tăvi. Din fiecare gogoloi întinzi o foaie pe care o aşezi în tăvile de copt, dar să ştii că trebuie să ridici aluatul pe pereţii tăvii. Vezi să mai laşi ceva aluat pentru a orna şi să nu uiţi că se face şi o cruce (simbolică) pe mijloc. Eu am împletit din suluri subţiri de aluat şi am aşezat pe mijloc, în cruce, două suluri, după care am ornat pe margine, dar tu poţi orna cum îţi place ţie. După ce ai aşezat umplutura şi ai ornat, unge deasupra cu o pensulă  glazura din oul bătut cu laptele, presară deasupra zahăr tos (este mai bun cu cristalele mai mari) şi apoi cu mac.

 Aşa cum spuneam şi la cozonac, nu trebuie să forţezi aluatul cu prea multă căldură. Este de ajuns că ţii cuptorul aprins, şi, oricum, nu laşi să crească mai mult de 15 minute, după care pui la copt.

Primele 15 minute dai focul puţin mai tare (200ºC sau mijlociu spre mare la gaze), nu deschizi uşa cuptorului, după care, micşorezi la 160ºC (aproape mic pe gaze) şi mai coci cam 40 de minute. Dacă faci testul cu scobitoarea, deşi umplutura pare moale, scobitoarea trebuie să fie curată; atunci compoziţia este coaptă.

 După ce scoţi din cuptor, laşi să se răcească complet în tăvi, doar acoperi cu nişte prosoape.

Şi pentru că pasca o fac întotdeauna de Înviere, nu pot decât să mă gândesc la miros de primăvară, mirosuri amestecate de zambilă şi narcise şi cotcodăcitul unei găini pierdute la izlaz. Nu te mai frământa, aşa cum ţi-am spus, este o plăcintă, tartă, prăjitură, toate la un loc, pe care poţi s-o experimentezi şi altă dată.

Întinde pe masă un ştergar, o felie de pască şi condiment, un ou pictat cu speranţe şi vise. Ce-ţi mai trebuie? Puţină iubire şi bucuria de a-ţi vedea familia fericită, căci toate astea la un loc sunt colţul tău de Rai înfăptuit de tine pentru cei dragi. Şi, liliacul ce azi a înflorit la geamul tău, îţi spune cu ecou, că vara vine în curând, aruncând firmituri de boreală în amurguri târzii, iar roua ce-ţi îmbrăţişează gleznele în dimineţi întârziate, va fi parfumul tău de  pomădat amintiri în nopţi reci de iarnă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pască cu brânză dulce" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Miraj dulce