Ne plac mult pastele și pentru astăzi am ales să le prepar cu sos Arrabbiata, un sos italian foarte condimentat (probabil așa se explică numele sosului, care înseamnă ”furios” în italiană), făcut în principal din tomate și usturoi. Cum acest sos se prepară cu penne, am respectat această tradiție, deși prefer pastele mai mici, cu forme mai frumoase. Intervențiile mele în rețeta de bază au fost: folosirea unor rondele de ardei iute murat (în loc de ardei proaspăt), a unui vârf de cuțit de chilli și a unei lingurițe de zahăr, pentru potențarea gustului.
Pennele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute.
Între timp, se prepară sosul.
Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc.
Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește.
Se spală ardeiul iute și se taie rondele.
Se toarnă uleiul de măsline în tigaie și se înmoaie ușor rondelele de ardei iute. Se adaugă roșiile cherry înjumătățite și după 2-3 minute, la foc mic, se adaugă și sucul de roșii.
Se lasă tigaia la foc mic încă 2-3 minute, după care se adaugă o jumătate din cantitatea de usturoi și se condimentează sosul cu: sare, piper, oregano și zahăr.
Se omogenizează și se mai lasă sosul pe foc încă 2-3 minute. La urmă se adaugă restul de usturoi și după încă 1-2 minute se ia tigaia cu sos de pe foc.
Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc sub jet de apă, se scurg bine și se răstoarnă în platoul de servit.
Se adaugă sosul Arrabbiata și se amestecă ușor pastele, ca să le cuprindă.
Se decorează platoul cu frunze proaspete de busuioc.
La servire, cine dorește, poate presăra parmezan.
1
Se folosește ardei iute proaspăt, sau uscat. Eu am folosit ardei murat și gândindu-mă că poate oțetul i-a mai luat din iuțeală, am adăugat un vârf de cuțit de chilli. Rezultatul: a fost cel mai iute sos pe care l-am preparat vreodată, cu adevărat arrabbiata!
2
La sos, o jumătate din cantitatea de usturoi mărunțit/pisat se adaugă spre sfârșitul preparării, pentru a nu-și pierde total gustul și efectul prin fierbere.
3
Zahărul tos este opțional. Eu l-am folosit la potențarea gustului și a fost foarte bine. Zahărul are această calitate și eu nu ezit să-l folosesc la sosuri, dar în cantitate mică.
4
Pastele trebuie clătite în apă rece și apoi scurse, înainte de a fi puse în platou.