Placinte de post la tigaie, cu ceapa verde si marar

de RODIMUR in Mancaruri de post, 15 Apr 2019 | 7201 vizualizari

 

Aceste plăcinte erau de mult timp pe listă și cum sunt de post, le-a ”venit rândul” tocmai acum, când doream o diversificare a meniului. Când au fost gata și le-am savurat cu o mare plăcere, m-am mirat că am tot amânat să le fac...
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 plăcinte mărișoare, fiecare cam cât o jumătate de tigaie.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe de sare extrafină
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 250 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 2 legături de ceapă verde (cam 12-14 fire)
  • 2 legături de mărar
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prăjit
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte de post la tigaie, cu ceapa verde si marar:

Pentru aluat, se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă în continuare, câte puțin, apă caldă și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce se absoarbe, iar aluatul devine elastic și nelipicios.

Se dă vasul cu aluatul, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, ca să dospească, în 30-35 minute.

Între timp se pregătește umplutura. Se curăță și se spală bine cepele, se zvântă și se taie rondele. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se amestecă ceapa cu mărarul și se adaugă: sarea, piperul și uleiul. Se omogenizează umplutura și se lasă în așteptare, până ce aluatul este gata.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor care s-au format și apoi se porționează în 8 bucăți relativ egale.

Se ia fiecare bucată de aluat, se întinde cu sucitorul într-o foaie rotundă de dimensiunea tigăii în care se vor prăji plăcintele. Se pun două linguri de umplutură pe o jumătate din foaie (la distanță de 1-1,5 cm de marginile care vor trebui lipite) și apoi se acoperă cu cealaltă jumătate. Se lipesc marginile plăcintei de jur împrejur, ca să ”se sigileze” bine umplutura și să nu iasă în timpul prăjirii.

Se procedează la fel, până ce se fac toate plăcintele. 

Se toarnă ulei în tigaie și când este încins, se pun plăcintele la prăjit, două câte două, pe ambele fețe, iar focul la aragaz se dă la mic. Astfel, plăcintele nu se vor arde, ci se vor pătrunde bine și se vor rumeni frumos.

Plăcintele sunt foarte bune, atât calde, cât și reci.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar lichidul pentru frământare (apa) trebuie să fie cald.

2

Pentru că aluatul nu este greu, nu trebuie frământat mult, ci doar atât cât să se încorporeze bine toate ingredientele și să devină omogen, elastic și nelipicios.

3

Deși pare puțină, umplutura este suficientă pentru a da un gust foarte bun plăcintelor, așa că porționați-o bine, ca să ajungă pentru toate.

4

Nu puneți umplutură pe marginea foilor de aluat, ca să se poate lipi/”sigila” bine.

5

Pregătiți toate plăcintele, înainte de a începe să le prăjiți.

6

Înainte de a pune plăcintele la prăjit în tigaie, asigurați-vă că uleiul este încins.

7

Prăjiți plăcintele la foc mic, ca să nu se ardă (și să rămână crude la interior!), ci să se pătrundă și să se rumenească frumos pe ambele fețe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte de post la tigaie, cu ceapa verde si marar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
salata asortata cu sfecla rosie-post