Dintotdeauna, supa cremă de cartofi a fost, la noi în casă, un preparat de post, pe care-l serveam cu crutoane rumenite frumos în cuptor. De data aceasta am făcut o supă cremă de cartofi de frupt, cu smântână, unt și afumături ”perpelite” nițel, servită cu pâine prăjită. Astfel, cu smântână, unt și afumături a fost una din cele mai bune supe, un deliciu, care, slavă Domnului, va mai dura, pentru că am făcut o oală de 4 litri pe care abia astăzi am început-o...!
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun într-o oală, la fiert, cu 3 litri de apă rece.
Se curăță și rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie rondele și se adaugă în oală, ca să fiarbă odată cu cartofii.
Se curăță ceapa și cățeii de usturoi, se spală și se adaugă întregi în oală, la fiert.
Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. Se adaugă apă fierbinte în oală, când scade prea mult.
Între timp se aleg, se spală și se taie frunzele de pătrunjel, iar kaiserul se taie feliuțe, de maxim 5 mm grosime și se prăjește ușor, în două linguri de ulei.
Când cartofii și toate celelalte legume au fiert bine, se strecoară, se păstrează zeama și se pasează. Se trec prin sită legumele fierte și se subțiază amestecul, din când în când, cu câte un polonic din zeama în care au fiert.
În pireul rezultat după pasarea prin sită se adaugă smântâna și untul, se amestecă și apoi se toarnă și zeama care a mai rămas de la fierberea legumelor.
Se dă oala la fiert și după unul-două clocote, se adaugă afumăturile prăjite, se condimentează cu sare și piper și după încă 2-3 minute se ia oala de supă de pe aragaz.
Se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și după 10-15 minute, supa cremă poate fi servită, cu pâine prăjită, sau cu crutoane rumenite frumos în cuptor.
1
Alegeți cartofi albi care sunt făinoși, fierb mai repede și se pasează ușor și uniform.
2
Puteți scoate ceapa, dacă nu vă place, după ce a fiert, dar prin fierbere ea devine dulce și are un aport plăcut la supa cremă.
3
Este mai bine ca legumele pasate să fie trecute prin sită, decât să folosiți blenderul, chiar dacă această operațiune va dura mai mult.
4
După ce adăugați smântâna grasă și untul, amestecați bine pireul de legume, subțiați-l cu zeamă și lăsați supa să mai fiarbă 1-2 clocote, pentru ca smântâna să nu rămână crudă, în condițiile în care preparatul este pentru mai multe zile.
5
Cine vrea să renunțe la unt, o poate face liniștit, deși untul dă un gust foarte bun cartofilor, la fel ca în pireu. Supa este, chiar și fără unt, foarte bună.
6
Nu adăugați verdeața decât după ce ați oprit focul de la aragaz.
7
Serviți supa după ce ”s-a odihnit” timp de 10-15 minute.