Tort cu ciocolata, gem de caise si fulgi de migdale

de Merisor in Torturi, 12 Noi 2015 | 6759 vizualizari

 

Pot sa va spun despre acest tort asa: crema amaruie de ciocolata, gem de caise dulce-acrisor, fulgi de migdale, din belsug si un blat cu aroma de zahar caramelizat si rom.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat(forma de 24 cm - diametrul):
  • 6 oua
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri apa
  • 4 linguri ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri faina
  • Pentru crema:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 350 ml frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • Pentru insiropat:
  • 400 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • In plus:
  • 50 g fulgi de migdale
  • 250 g gem de caise
  • bomboane de ciocolata
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata, gem de caise si fulgi de migdale:

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram sare peste ele.

Mixam albusurile spuma, adaugand si zeama de lamaie pe parcurs, iar cand sunt bine spumate, adaugam treptat 4 linguri de zahar.

Caramelizam 4 linguri de zahar si stingem caramelul cu 4 linguri de apa.

Lasam siropul pe foc pana cand se topeste tot zaharul, apoi il turnam fierbinte, in fir subtire, peste spuma de albusuri si mixam energic pentru omogenizare.

Adaugam apoi uleiul, mixand mai incet, dupa care scoatem mixerul si folosim o spatula.

Adaugam treptat galbenusurile, amestecand incet, de jos in sus, pentru a nu se lasa bezeaua, apoi adaugam faina in ploaie, cernuta impreuna cu cacaua.

Tapetam forma cu ulei si zahar pudra si intindem compozitia de blat in ea.

Coacem blatul pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Pentru crema de ciocolata, facem un ganache simplu, pe care il spumam ulterior cu mascarpone.

Adica: incalzim usor frisca lichida, fara a o fierbe si desfacem ciocolata rupta in ea. 

Amestecam bine pana se omogenizeaza si dam vasul la rece, apoi introducem mixerul si mixam crema pana devine spumoasa.

La final adaugam mascarponele si omogenizam.

 Pentru sirop, incalzim apa si diluam zaharul in ea, iar cand stingem focul, adaugam esenta.

Sectionam blatul pe orizontala, in trei si insiropam fiecare sectiune.

Asezam prima parte pe platou, o ungem din belsug cu gem de caise, presaram fulgi de migdale si intindem jumatate din crema, apoi asezam a doua parte de blat si repetam procedeul, partea de deasupra lasand-o libera pentru a turna glazura.

Pentru glazura, punem frisca lichida pe foc, adaugam ciocolata rupta si untul si amestecam bine pana se omogenizeaza, apoi turnam rapid compozitia peste tort, niveland usor marginile.

Ornam tortul cu fulgi de migdale, gem de caise si bomboane de ciocolata.

A iesit un tort delicios, usor amarui de la crema, dulce de la blat si usor acrisor de la gem.

Vi-l recomand cu mare drag, mai ales pentru o zi aniversara, ocazie cu care l-am preparat si eu.

 

TIPS-URI

1

Tapetand peretii formei pentru blat cu zahar pudra, blatul de tort se va desface singur de pe forma, dupa racire.

2

Frisca lichida nu trebuie sa atinga punctul de fierbere in timpul prepararii cremei, sau glazurii, ci trebuie doar incalzita, altfel isi pierde din proprietati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata, gem de caise si fulgi de migdale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata