Pentru că mai aveam un rest de aluat de foietaj în congelator, m-am gândit să-l prepar rapid, cu o umplutură care ne place mult: telemea de vaci cu ou și mărar. Trigoanele din foietaj sunt bune și cu brânză dulce. Chiar și cu mărar, iar aici îmi amintesc de niște excelente plăcinte poale-n brâu, cu brânză dulce și mult mărar pe care le-am savurat odată și pe care nu le voi uita niciodată. Îmi place mult mărarul și de fiecare dată când adaug acest condiment în mâncare, îmi amintesc de Florin Piersic care spunea într-o emisiune că el ar pune mărar în toate mâncărurile, atât de mult îi place...
Pentru că nu aveam în casă brânză de vaci, pentru a ”înmuia” puțin telemeaua, am adăugat cremă de brânză și astfel am obținut rezultatul dorit. Din ingredientele de mai jos am făcut 16 trigoane, dar au fost atât de bune, încât la pozele finale de a doua zi mai rămăseseră doar 6 bucăți. Noroc că am apucat să pozez o primă tranșă scoasă din cuptor...
Aluatul de foietaj se scoate din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Pentru umplutură, telemeaua se dă pe răzătoarea mică și se mixează cu: crema de brânză, gălbenușul și mărarul tocat, până la omogenizare.
Se desface cu grijă aluatul de foietaj pe planșeta înfăinată și se întinde puțin cu sucitorul, pentru a-l mai subția. Apoi se taie sub formă de pătrățele pe care se pune câte o lingură încărcată de umplutură. Se ung marginile pătratelor de aluat și apoi se lipesc, sub formă de trigoane.
Se sigilează trigoanele cu o furculiță și se depun în tavă. Se ung trigoanele cu ou bătut și se dau la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie spre mare, până ce cresc și se rumenesc frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și trigoanele se pot servi, calde.
Sunt foarte bune atât calde (chiar reîncălzite, în cuptorul cu microunde), cât și reci.
1
Aluatul de foietaj trebuie scos din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural și să nu se rupă, atunci când va fi desfăcut pe planșeta înfăinată.
2
Este bine ca aluatul, întins pe planșeta înfăinată, să fie întins puțin cu sucitorul, ca să se mai subțieze puțin. În caz contrar, trigoanele ar crește foarte mult și ar arăta ciudat, sau ar putea rămâne crude la interior.
3
Se poate face și o umplutură cu brânză dulce, cu sau fără mărar, fiecare așa cum îi place. La umplutura cu telemea (care este mai aspră) este bine să se adauge puțină brânză de vaci, mai emolientă. Eu nu am avut așa ceva în casă, așa că am ”înmuiat” telemeaua cu cremă de brânză.
4
Nu este nevoie să adăugați sare în umplutură, pentru că telemeaua este suficient de sărată.
5
Ungeți cu ou marginile pătratelor de aluat din care veți face trigoanele, ca să fiți siguri că se vor lipi. Sigilarea lor cu furculița este o asigurare în plus.
6
Trigoanele vor crește în cuptor, așa că este bine să lăsați un spațiu de câțiva centimetri între ele.
7
Înainte de a da trigoanele în cuptor, trebuie să-l preîncălziți.
8
Coaceți trigoanele la temperatură medie spre mare, până ce cresc și se rumenesc ușor.
9
Nu lăsați trigoanele mai mult decât trebuie în cuptor, ca să nu se ardă, nici măcar la bază, care astfel ar avea un gust amar.