Unii cred că chiflele împletite sunt japonze, dar între aceste preparate există câteva deosebiri, dacă nu neapărat la compoziția aluatului, atunci măcar la modelare. Eu am făcut și japoneze, dar altfel, iar acum pot spune, după ce am încercat deja, în urmă cu vreo 10 zile, că după modelul acestor chifle împletite pot fi făcute, mai ușor și pâini rotunde împletite. Evident, aceste chifle împletite sunt o specialitate a patiseriei, nu se fac doar cu: făină drojdie, apă și sare așa cum cred unele persoane mai radicale. Ar fi mult mai simplu, pentru cei care gândesc astfel, să cumpere pur și simplu aceste produse de la magazin. Dar și acelea nu sunt chiar atât de simplu și atât de minimal realizate, din punct de vedere compozițional. De aceea sunt nu numai drăguțe, dar și foarte bune. În fine, aceste chifle au ieșit excelente, foarte frumoase și imediat voi face altele, din aceeași cantitate, pentru că din prima tranșă, patru au fost oferite, primele două chiar fierbinți, abia scoase din cuptor.
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 chifle împletite, absolut delicioase și foarte frumoase.
Făina cernută se pune în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia. Se adaugă treptat lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.
Apoi se adaugă treptat lapte cald și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă și o lingură de ulei de floarea soarelui și se frământă până la omogenizare și până ce devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească.
După aproximativ 30-35 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământîă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se împarte în 8 bucăți egale.
Se ia o bucată, se frământă 1 minut și se porționează în 6 bucăți mai mici din care se fac tot atâtea suluri de aluat, cam de 14-15 cm lungime, mai groase la mijloc și mai subțiri la margini.
Se așează pe planșetă, orizontal, 3 suluri de aluat și apoi celelalte se strecoară printre ele, ca la o țesătură (urmăriți imaginile foto atașate, foarte explicite). Capetele sulurilor, câte 3, în părțile de jos, sus și lateral, stânga și dreapta, se vor împleti în 3, așa cum se împletesc codițele și apoi se ascund dedesubt.
Se netezesște chifla frumos, să rămână rotundă și se pune pe planșeta înfăinată, până ce se modelează și celelalte chifle împletite.
Când sunt toate chiflele pregătite, se ung cu un ou și se presară cu susan, după care se dau la cuptor, la temperatură medie, până ce se coc și se rumenesc frumos. Atunci se scot din cuptor și când se mai răcoresc puțin, se scot din tavă (tăvi) și se pot servi, ca atare, pur și simplu (pentru că sunt foarte gustoase și pufoase) sau la micul dejun. Sunt excelente și la pachet.
1
Pentru ca aluatul să crească repede și frumos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar laptele trebuie să fie cald.
2
Pentru ca drojdia să activeze, nu trebuie să intre în contact direct cu sarea.
3
Folosiți lapte cald, nu fierbinte, care ar opări aluatul.
4
Aluatul pentru chifle nu trebuie frământat mult, pentru că nu este greu, ca acela pentru cozonac.
5
Pentru ca aluatul să crească repede și frumos, trebuie lăsat să dospească la căldură, ferit de curenții de aer rece.
6
Dacă puneți chiflele în tăvi mari, lăsați loc între ele, pentru că vor crește în cuptor.
7
Nu este necesar să mai lăsați chiflele să crească, înainte de a le unge și da la cuptor, pentru că ele oricum vor mai crește, până ce le veți face pe toate.
8
În loc de susan puteți folosi mac, dacă așa vă place.