Gogosi

de Tuxedo in Dulciuri, 1 Iun 2013 | 9926 vizualizari

 

Ia gogoasa neamuleee :-) ! Eu cred ca nu o sa ma satur niciodata de gogosi, sunt cele mai pufoase si delicioase, oricand si oriunde! Aceasta reteta este foarte simpla, se fac rapid rapid, daca folositi drojdie proaspata vor creste imediat si se prajesc la fel de repede. Daca vreti, le puteti umple cu crema de vanilie.

 

INGREDIENTE

  • pentru aprox. 30 gogosi:
  • 500 gr faina
  • 50 gr zahar
  • 250 ml lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 25 gr drojdie proaspata (8 gr drojdie uscata)
  • coaja de la o lamaie/portocala
  • 1 praf sare
  • 3 oua
  • 50 ml unt topit
  • ulei pt. prajit
  • zahar granulat pt. tavalit
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi:

Punem faina cernuta intr-un bol. Facem o gropita in mijloc si adaugam ouale frecate cu praful de sare, zaharul amestecat in prealabil cu laptele caldut (doar 200 ml incalzim un pic pe foc ca sa se dizolve zaharul, temp. max trebuie sa fie 37ºC cand il adaugam in faina).

Intr-un pahar punem drojdia peste care punem o lingurita de zahar si o lasam cca 10 min ca sa se lichefieze. Cand s-a lichefiat o dizolvam cu laptele ramas si o adaugam peste componentele din castron.

Adaugam si vanilia, coaja de lamaie sau portocala si incepem sa omogenizam cu mana toate ingredientele. Cand a devenit o cocca omogena, picuram putin cate putin unt si framanatam cu mana pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului (cca 10 min). Acoperim castronul cu un prosop curat si punem coca la dospit cca 30 min. sau pana cand se dubleaza in volum.

In momentul in care a crescut, ungem blatul de lucru cu ulei, intindem coca cu facaletul  astfel incat sa aiba grosimea de apro. 1 cm. Decupam gogosile cu un pahar sau forma de biscuiti cu diametrul de 7-8 cm apoi le transferam intr-o tava sau le aliniem pe blatul de lucru si le mai lasam sa creasca vreo 30 min.

Cand s-au dublat, le prajim in uleiul incins apoi le scoatem pe un prosop de hartie sa absoarba excesul de grasime. le tavalim prin zagar granulat si le servim cu pofta!

TIPS-URI

1

Se pot umple cu crema de vanilie sau gem

2

Se foloseste drojdie foarte proaspata

3

In loc de unt se poate folosi ulei de floarea soarelui

4

se pot tavali si in zahar amestecat cu scortisoara

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Spaghete cu ton

de RODIMUR 8

ieri la 23:37

Ciuperci gratinate, cu spanac și cremă de brânză la cuptor - Un preparat sățios și savuros

ieri la 10:27

Brânză camembert cu struguri la cuptor - Aperitivul plin de savoare care te va cuceri

pe 08.10 la 08:21

Prăjitura Ora 12 - Un deliciu ciocolatos de zile mari

pe 07.10 la 11:00

TOP
utilizatori

Rocsi

1334 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Sidy

200 puncte

vasimur

182 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]