Iahnie cu ciolan și cârnați de casă

de Rita Ilies in Mancaruri cu carne, 18 Dec 2013 | 3721 vizualizari

 

Da... cam asta-i place românului. Mai ales iarna. :) Eu am preparat-o de dor, pentru că n-am mâncat așa ceva de mai bine de doi ani.
Nu știu de unde provine cu adevărat această rețetă și de ce este numită, mai nou, mâncare națională, însă știu că primii care au început să prepare fasolea au fost americanii, mai exact indigenii.

 

INGREDIENTE

  • Și-avem nevoie de:
  • 1 kg fasole ( bob mare )
  • 500 g ciolan afumat
  • 300 g cârnați de casă afumați
  • o lingură untură
  • o lingură cu miere
  • o ceapă sănătoasă
  • două foi de dafin ( nu mai mult, pentru că amărăște )
  • 2 morcovi potriviți
  • 1,5 l bulion făcut acasă
  • o lingură cu vegeta
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel verde tocat
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie cu ciolan și cârnați de casă:

Înainte de toate, fasolea se lasă în apă rece peste noapte.
   Eu am o cratiță din fontă pe care îmi place s-o folosesc când nu-i vreme de ceaun; înafară de asta, modul de preparare este foarte simplu.
   Nu prăjesc nimic. Pun ciolanul și cârnații la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, împreună cu mierea, untura, o foaie de dafin și puțină apă. Adaug fasolea aleasă ( dacă este cazul ) și spălată bine, apoi ceapa și morcovii tăiate julién, cealaltă foaie de dafin și bulionul cât să le acopere. Bulionul va scădea, deci, restul îl voi adăuga treptat. Durează câteva ore bune până e gata. :)
   Condimentele le adaug cu 10 minute înainte de-a scoate preparatul din cuptor iar verdeața tocată, la servire. Am pus alături și câțiva castraveți murați și pâine de casă.

    Poftă s-aveți! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie cu ciolan și cârnați de casă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu scarita