Pomana porcului

de Adi in Porc, 6 Dec 2014 | 13060 vizualizari

 

Pentru mine, dupa sorici, pomana porcului este cea mai buna mancare, dintre specialitatile pe baza de porc.
Si imi place mult la tara, facuta in tuciulet de arama, si la foc de lemne.
Pe aragaz nu mai are acelasi gust, dar tot buna este.
Si cum mama soacra a taiat porcul, i-am facut si pomana, de doua ori chiar, odata la tara si a doua zi la Pitesti.
Si pot sa ma laud ca si la tara tot eu m-am ocupat de pomana porcului, mai putin de mamaliga pe care a preparat-o mama soacra intr-un tuci imens.

 

INGREDIENTE

  • carne de porc impanata cu grasime
  • grasime simpla pentru topit
  • carnati de casa
  • sare
  • mujdei de usturoi cu rosii
  • mamaliguta
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pomana porcului:

Nu am cantarit ingredientele, pentru ca nu exista cantitati fixe pentru aceasta mancare, trebuie doar sa fie si grasime, din care sa rezulte jumari si carne slaba, sau impanata cu grasime. Iar daca ar fi si carnati taranesti, ar fi o pomana a porcului adevarata.

Noi am avut carnati de casa, dar din cei cumparati, asa se numesc: de casa.

Se portioneaza carne in bucati mai mici, la fel si grasimea.

Se presara sare grunjoasa peste carne si se lasa deoparte o perioada de timp pentru a patrunde sarea in carne.

La tara se pune imediat la preparat, sa fie gata cand termina macelarii de taiat si transat porcul.

Intr-un vas incapator, de preferinta tuciulet, se aseaza intai cateva bucati de grasime, apoi alternativ carne slaba si grasime si se pune vasul la foc, la inceput la intensitate mica, pana incepe sa se topeasca din grasime, apoi se mareste intensitatea focului.

Din cand in cand se amesteca in vas pentru o prajire uniforma a carnii.

Cand carnea este prajita, se scoate intr-o sita pentru a se scurge grasimea, iar in vasul de pe foc se prajesc carnatii.

Intre timp se pregateste si mujdeiul de usturoi si mamaliguta.

Pentru mujdei se curata usturoiul, se aseaza grauntii in mojar si se presara sare mare peste ei. 

Se piseaza bine pana devin ca o spuma, apoi se freaca cu putina grasime din vasul cu carne.

La final se adauga 2 rosii curatate si pasate.

Pentru mamaliguta se pune apa la foc cu o lingurita de sare si o mana de malai, iar cand incepe sa fiarba se adauga malaiul in ploaie, mestecand continuu.

 Se lasa mamaliguta sa fiarba la foc mediu pana cand incepe sa se desprinda usor de pe lingura, sau spatula cu care se mesteca continuu.

La final se adauga putina grasime din vasul cu carne, cam o lingura.

Ca proportie malai apa, noi folosim 250-300 gr malai/1L apa si 1 lingurita cu varf de sare mare.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

Rocsi 1

08.12.2014, 21:30

Aiii de mine ce nebunieeee

Panacris 1

23.01.2015, 08:13

Ancutsa 1

26.03.2017, 14:08

Tare buna! Preferata mea!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]