Coacem vinetele. Le curăţăm cât sunt fierbinţi (lăsate mai mult timp se amărăsc de la coajă) şi le lăsăm la scurs. Coacem ardeii şi îi curătăm de pieliţă, cotor şi seminţe. Lăsăm să se racească si tocăm marunt.
Într-o cratiţă topim untul şi punem ceapa tocată mărunt împreună cu două linguri de apă. Lăsăm să se înmoaie şi adăugăm ciupercuţele scurse şi tocate. Lăsăm până se evaporă tot lichidul şi dăm deoparte de pe foc.
Preparăm maioneza dintr-un ou, puţină sare si 200 ml ulei. Eu o prepar în câteva secunde, cu blenderul. O puteţi prepara după metoda obişnuită.
Într-un bol puneţi două dintre vinete şi le mixaţi bine împreună cu 50 ml ulei. Adăugaţi şi cealaltă vânătă pe care o tocaţi cu cuţitul pentru vinete (mie îmi place să simt şi seminţe in salată), ardeii şi ciupercile bine răcite, împreună cu maioneza şi omogenizaţi uşor. Potriviţi gustul de sare şi piper, adăugaţi şi puţină pudră de usturoi şi daţi puţin la rece.
Serviţi cu pâine proaspătă şi roşii.