Daca saptamana trecuta am facut cea mai fina si delicioasa dulceata din cate am gustat vreodata, azi am transformat aceste minunate fructe de soc intr-un sirop gustos si sanatos. Poze cu etapele nu am , a fost prea cald si am avut prea multe de facut azi asa ca am pozat doar finalul.
Fructele de soc se curata de pe ciorchine apoi se spala in 2-3 ape. Se aleg doar bobitele negre, intregi iar cele verzi se indeparteaza. Dupa ce au fost bine spalate, se dau prin masina de rosii si astfel scapam de nesuferita operatie de pasare a lor prin sita. Eu le-am dat prin masina de rosii, apoi resturile rezultate le-am mai dat inca o data pentru a nu se pierde din suc. Sucul rezultat se toarta intr-o oala, se adauga zaharul sucul si coaja de lamaie si se pune la fiert aproximativ 45 minute. La final se adauga salicilul pentru a putea conserva sucul. Se toarna sucul in sticle sterilizate, se pun capacele apoi sticlele se invelesc in carpe si se pun intr-un vas cu apa, la fiert. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, le mai lasam 45 minute, dupa care stingem focul si le lasam sa se raceasca, apoi le depozitam in camara. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 5 sticle de 330 ml. Se serveste cu apa minerala sau ca si tratament, o lingurita de trei ori pe zi.Atentie, fructele de soc au proprietati diuretice si laxative si e bine sa nu depasim doza de 3 lingurite / zi.