Supa cu pui, naut si curry

de Lia_ in Pui, 18 Dec 2013 | 3808 vizualizari

 

Din bucataria Orientului, dupa preparatele cu mare notorietate la noi, la romani, aceasta reteta as pune-o poate pe urmatorul loc. Simplu de preparat!
Supa aceasta, neinsotita de orezul basmati preparat la abur, isi pierde mult din savoare. Meniul poate fi completat cu o salata, neaparat taiata cubulete din: rosii, castraveti, ceapa rosie, eventual si salata verde, boabe de rodie, asezonate clasic cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si optional putin piper.
Asa cum o cere traditia Orientului,se servesc in farfurii separate supa si orezul, se ia cu lingura din supa cu de toate si se pune in marginea orezului si se mananca.
Desi se incadreaza la felul doi in cadrul unui meniu, o numesc supa pentru ca nu imi place sa o leg cu faina ca sa fie mai densa.

 

INGREDIENTE

  • 2-3 pulpe de pui si un piept de pui (sau pui intreg)
  • 300g naut
  • 1 ceapa galbena mare
  • 1 morcov
  • 1 lamaie mare neagra deshidratata (lamaia de Basra)-puteti inlocui cu zeama de lamaie dar gustul va fi diferit
  • 1 lingurita cu varf – curry (sau dupa gust)
  • sare
  • ulei – 2 linguri
  • optional – 1 praf piper macinat
  • optional – 1 lingura de faina (nu am folosit)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa cu pui, naut si curry:

1. Cu o seara inainte de ziua prepararii, se spala nautul din mai multe ape si se pune la inmuiat pana a doua zi cand urmeaza sa preparam supa. Volumul apei si al castronului/oalei sa fie de vreo 4 ori mai mare pentru ca se umfla pe masura ce aboarbe apa, triplandu-si volumul.

2. A doua zi incepem sa gatim mai intai nautul. Intr-o cratita/oala se pun la fiert 2-3 cani de apa cu un praf de sare.

3. In apa fierbinte se pune nautul scurs de apa in care a stat peste noapte. Completam cu apa fierbinte astfel incat nivelul apei sa fie cu 2-3 degete peste naut. Focul sa fie moderat de mare, atata cat sa “bolboroseasca” potolit. Il fierbem ca pe fasole. Cand incepe sa fiarba, capacul se trage mult intr-o parte pentru ca se umfla si da in foc. La inceput, pana termina cu “infoiatul” putem sa si luam capacul un timp. Pe masura ce fierbe mai completati cu apa fierbinte dar nu excesiv de mult pentru ca se va uni lichidul cu supa de pui si nu trebuie sa rezulte foarte multa zeama lunga, totusi. Nautul daca e mic si nu foarte vechi fierbe relativ repede, in nici un caz nu la fel de mult timp ca fasolea. In jur de o ora.
Sa fie fiert cam 70% in momentul in care il unim cu supa de pui.

4. Pulpele de pui le dam in doua la incheietura, pieptul in 4. Eu indepartez pielea. Se spala bine sub jet de apa rece.

5. Intr-o cratita mai maricica, in apa rece se pune o lingurita rasa de sare si carnea. Apa sa nu fie in exces, sa depaseasca cu 3 degete nivelul carnii. Se pune la foc moderat ca sa fiarba completand apa evaporata.

6. La inceput, spumuiti ca pe orice supa dar nu este obligatoriu.

7. Intre timp, tocam ceapa cubulete mici si o calim in 2 linguri de ulei intr-o tigaie, la foc mic, pana devine lucioasa dar nu are voie sa se arda. Rasturnam in supa ceapa calita si 1 lingurita de curry. Adaugam morcovul taiat rondele.

8. Taiem in doua (dar nu pe lung) lamaia neagra, ii scoatem samburii care sunt amarui si o punem in supa. Scufundam cochiliile usoare ca sa se umpla cu supa si sa fiarba cat de cat scufundate. Daca nu aveti lamaie neagra, desi este de dorit, gustul fiind foarte special si bun, puneti zeama de lamaie la final dupa ce ati oprit focul.

9. Carnea fierbe repede, de aceea nautul se fierbe separat mai inainte. Cand nautul este fiert al dente (cam 70-80%), il rasturnam impreuna cu lichidul tot in supa de pui.

10. In acest moment, carnea de pui sa fie doar pe jumatate fiarta, nu complet. Se continua fiertul pana nautul este patruns bine. Luam un bob intre degete si se zdrobeste usor iar invelisul ramane intre degete.
La unele tipuri de naut cochiliile se ridica la suprafata. Fie le culegeti cu spumiera si aruncati, fie le mancati oadata cu supa, nu este nimic rau in asta.

11. Potriviti de sare. Daca doriti ca zeama sa fie legata, desfaceti in putina apa rece o lingura cu varf de faina si spre final, cand supa este aproape gata, o amestecati si o mai clocotiti 5 minute, cat sa se lege un pic. Este neplacut un sos gros, nu puneti multa faina. Nu se pune de fapt deloc.

12. Dupa ce oprim focul, pescuim lamaia, o stoarcem bine de esenta (deasupra supei) intre doua linguri si o aruncam, altfel vom avea tot felul de fragmente negre prin supa, pe mine nu ma deranjeaza dar pe altii, da.

13. Daca n-ati folosit lamaie neagra, acriti dupa gust cu zeama de lamaie normala. Neaparat dar nu in exces.

Mancarea cu sos/zeama fiarta la foc molcom este mai gustoasa decat cea preparata la foc iute.

Cat timp fierb impreuna cele de mai sus, se prepara separat orezul basmati cu fidea.

Se servesc in farfurii separate orezul si supa de pui cu naut. Daca nu puteti manca asa, atunci, intr-o farfurie adanca mai larga puneti o portioara de orez ca o garnitura si supa cu carne si naut. Este foarte-foarte gustoasa si a doua zi, reincalzita fara probleme.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Supa aceasta, neinsotita de orezul basmati preparat la abur, isi pierde mult din savoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa cu pui, naut si curry" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa de legume