publicat la 27.12.2021
publicat la 27.12.2021
publicat la 27.12.2021
Daca nu iti analizezi deciziile, vei repeta greselile. Daca le vei analiza, vei gasi alte cai de a gresi. Morala: nu mai analiza atat de mult, fa cum simti!
Bucataras.ro
[email protected]
Desert rulouri cu budinca de vanilie
Se amesteca 200 ml lapte cu praful de budinca si zaharul. Fierbeti restul de lapte pana face spuma, apoi adaugati compozitia de budinca. Se amesteca timp de 10 minute, la foc mic. Se presara zaharul pudra deasupra si se lasa la racit. Aluatul foietaj se dezgheata, se desface pe masa si...
Desert cu mere si mascarpone
Merele se curata de coaja. Apoi, fiecare se taie in doua, apoi in patru. Se elimina cotorul (la fiecare sfert de mar) cu unt cutit, dupa care taiati in cubulete mici. Peste merele taiate se pun 2 lg de apa, zaharul pudra si zaharul cu caramel si se fierb 20-30 minute, pana scade lichidul...
Aperitiv choux cu omleta
Pentru choux: Se pun la fiert apa cu uleiul, un praf sare si un varf de cutit de zahar. Cand a dat in clocot, se ia de pe foc si se adauga faina. Se amesteca repede, apoi se pune din nou pe foc si se amesteca cam 3-5 minute, pana se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa la racit. Se adauga...
Aperitiv crochete de portocala
Portocalele se curata de coaja, se desfac in felii , se trec prin ou batut si pesmet. Se prajesc in ulei (nu trebuie foarte mult,pentru ca nu se poate refolosi). Se scot pe hatie absorbanta si se pot servi langa carne sau ca aperitiv..
Salata de ton cu avocado
Se taie fiecare avocado (care trebuie sa fie copt) in 2 jumatati si se rotesc pana se desfac. Se loveste cu cutitul in sambure si se roteste, pana iese. Atentie, sa nu va taiati! Apoi se scobeste cu lingura, pana iese tot miezul. Coaja se arunca. Se taie avocado cubulete si se...
Desert tarta cu lamaie
Va recomand sa folositi biscuiti digestivi si nu simpli. Sunt mult mai aromati. Biscuitii se macina, iar untul se topeste. Se toarna untul peste biscuiti si se pregateste o tava rotunda, cu diametru de 25 cm. Se pune hartie de copt, se unge cu putin ulei si se intind biscuitii (cu unt), cu o...
Pulpe de pui cu legume si cartofi copti
Cartofii se spala foarte bine (pentru ca se vor gati cu coaja), se inteapa cu furculita si se coc in cuptorul preincalzit, pentru 40-50 minute, la 190 grade Celsius. Cand sunt copti (ii verificati cu o scobitoare), ii scoateti, ii decupati si puneti din amestecul de unt cu cascaval ras fin si...
Aperitiv tarta cu dovlecel
Pentru aluat: se amesteca untul rece cu faina, pana rezulta un aluat nisipos. Apoi, se pune oul, sarea, praful de copt si la sfarsit apa. Se tine aluatul in frigider, timp de 30 minute. Umplutura: Dovleceii se taie rondele si se pune sare. Amestecati si lasati 10 minute. Telemeaua se da...
Aperitiv briose cu cascaval si bacon
Baconul se taie cubulete mici si se prajeste in putin ulei. Ouale se amesteca cu sarea, apoi treptat, cu uleiul. Adaugati faina si praful de copt. Compozitia va avea consistenta unei smantani. Se pune cascavalul ras fin si baconul. Amestecul se va pune in forme de briose. Daca nu aveti...
Desert spuma de ciocolata
Ciocolata pe care am folosit-o nu avea 50 sau 70 % cacao. A fost cea mai ieftina (am avut toate ingredientele in casa). Galbenusurile se freaca cu zaharul,pana se deschid la culoare ( si zaharul se topeste). Albusurile se bat spuma cu sare, iar ciocolata se fierbe pe baie de aburi, cu laptele....
Avocado cu ton
Se fierbe apa, iar cand da in clocot, se adauga sare si cele doua oua (pe rand, cu ajutorul unei linguri). Se fierb 10 minute, apoi se lasa la racit. Va dati seama daca un avocado este copt, atunci cand este moale (dar sa nu fie patat pentru ca este stricat). Avocado se...
Desert bilute cu visine
Biscuitii se macina. Se fierbe laptele cu zaharul si roscove (imi place mai mult pudra de roscove, decat cea de cacao-nu este asa de amaruie ). Cand incepe sa fiarba, verificati daca s-a topit zaharul. In cazul in care e topit, se inchide focul si se pun untul, esenta de rom .Se toarna...
Aperitiv briose din oua
Un broccoli are 500 g, dar restul se poate folosi la o omleta. Se spala broccoli, se taie in buchetele mici si se pune la fiert in apa clocotita,10 minute. Se scoate si se pune in apa rece (pentru a-si pastra culoarea). Se taie maslinele rondele. Se amesteca ouale cu sosul de pesto (se...
Pilaf cu chimen si carne de porc
Muschiuletii de porc se taie rondele si se prajesc in ulei sau se gatesc mai dietetic (se fierb cu putin apa si ulei), pana sunt gata. Spre sfarsit, se pune sare si piper pe fiecare felie. Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei si se adauga apa (cat considerati) si chimen macinat. Se fierbe...
Desert prajitura cu mere
Aluat: se amesteca faina cu untul, pana rezulta un aluat nisipos. Se adauga ouale, pe rand, sarea, praful de copt stins in zeama de lamaie, zaharul, coaja de lamaie si esenta de lamaie. Se tine in frigider 30 minute. In acest timp se curata merele de coaja, se rad, se calesc cu zaharul ...
Desert budinca de orez cu mere
Se pun la fiert (toate) laptele, orezul, zaharul, pe ochiul mijlociu de la aragaz. ( flacara mica). Se fierbe cam 1 ora si 10 minute sau pana se ingroasa (la foc mic,neaparat! ). La inceput se amesteca din 5 in 5 minute, iar cand incepe sa se umfle orezul si sa fiarba laptele, se amesteca de cate...
Croque madame
Se prajesc ochiurile in ulei (pe rand). Se pun sunca (pe care am taiat-o patrata) si cascavalul (care poate fi ras sau feliat) intre doua felii de paine, se apasa si se ung cu unt. Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc. Ochiurile se pun deasupra fiecarui sandvici. Se pot servi cu salata.
Budinca de ovaz cu mere
Merele se curata de coaja, se taie cubulete si se pun la fiert cu 100 ml apa, 3 lg zahar, condimentele si merisoarele, timp de 20-25 minute. Pentru budinca de ovaz: Se pun la fiert laptele si fulgii de ovaz, zaharul si se amesteca tot timpul, pana se ingroasa (cam 10-20 minute-depinde de...
Aperitiv masline umplute
Maslinele se taie in jumatati, daca nu au samburi. Eu nu am gasit si a trebuit sa-i scot eu. Daca totusi nu gasiti (fara samburi), alegeti-le pe cele mai mari. Se face umplutura: Se pune apa la fiert. Cand da in clocot, se adauga sare si oul, usor cu lingura, ca sa nu se sparga. Se fierbe...
Aperitiv rulouri din sunca cu branza
Se amesteca branza de burduf cu ceapa verde. Daca sunt prea mari, feliile de sunca se taie in jumatate. Se pune pe fiecare felie, din amestecul de branza si se ruleaza. Mi-au iesit 10 rulouri.
Desert inghetata de caramel
Frisca lichida se bate spuma tare. Se adauga 1 lingurita zeama de lamaie pentru nu se intari prea tare (sa se poata lua usor cu lingura). Laptele condensat se incalzeste la foc mic, amestecand. Cand crema devine mai fluida, se inchide focul. Se pune 1/2 din cantitatea de frisca, intr-un vas cu...
Desert orez cu lapte si mere
Orezul cu lapte: se pune laptele la fiert si se adauga (de la inceput) orezul ,zaharul, zaharul vanilinat (sau pastaie de vanilie, care se taie in jumatate pe lungime, se scot semintele si se pun in lapte). Se fierbe la foc mic de la inceput, timp de 35 minute (de cand a dat in clocot)....
Desert choux a la creme cu struguri
Aluatul: se amesteca apa, untul si zaharul intr-un vas, pe baie de aburi, 30 minute. Se adauga faina si amesteci pana se desprinde de peretii vasului. Se lasa la racit, dupa care se adauga pe rand, ouale, incorporandu-le usor. Se pune aluatul intr-o punga, taiata la un colt si se formeaza...
Aperitiv lipii cu cartofi dulci si cabanosi
Cartofii dulci se spala bine si se fierb in coaja sau se fac la cuptor. Se fierb 1 ora si se curata de coaja, se zdrobesc, se amesteca cu patrunjel tocat si, cine doreste, adauga sare (eu nu am pus). Se pun in frigider, dupa ce s-au racit (sunt mai buni, daca stau la rece). Cascavalul se rade...
Desert pancakes cu mere
Merele se curata de coaja, se taie cubulete mici, se presara 1 lg zahar, 1 lg-ta scortisoara, zaharul cu aroma de caramel si 1 lg unt. Se pune cratita cu mere, pe foc si se lasa sa fiarba, la foc mare la inceput, apoi mic. Se amesteca din cand in cand, cam 20-30 minute sau pana se inmoaie. Se...
Chiftele la cuptor
Ceapa se toaca marunt si se caleste, in putin ulei. Se ia de pe foc, se scurge (de ulei) si se amesteca cu carnea tocata, oul, usturoiul tocat marunt,pesmet, sare, piper. Se fac 25 de chiftele, apoi se ung cu o pensula (cu ulei) si se introduc in cuptorul preincalzit, timp de 30 de minute,la...
Vinete umplute
Se pregateste umplutura: se toaca ceapa marunt si se caleste. La fel si morcovul, apoi se pune carnea tocata si se amesteca pana se intareste si devine alba. E momentul sa puneti apa cat sa acopere carnea si se lasa la fiert 1 ora si 30 minute, timp in care mai adaugati (apa), daca este nevoie....
Chiftele de dovlecel
Dovlecelul se curata de seminte cu o lingura si se rade (pe razatoarea cu ochiuri mici), la fel cartoful si morcovul. Se lasa cateva minute, apoi se storc bine. Se pune sare, piper, usturoi maruntit, oul,pesmetul si se pun la prajit (folosind 2 linguri, pentru a face chiftelele), la foc mic....
Musaca de vinete
Se caleste ceapa (tocata marunt), se pune morcovul. Separat se caleste carnea, iar cand devine alba, se pune peste ceapa. Se adauga apa si se lasa la fiert 1 ora si 30 minute. Apoi puneti bulionul, sare, dafin, busuioc tocat, nucsoara, oregano, cimbrisor, boia de ardei dulce si iute Delikat....
Desert tarte cu ciocolata si fructe
Se amesteca faina, praful de copt, cacaua, zaharul pudra, praful de sare, untul si oul, pana rezulta un aluat nisipos. Se adauga apa rece si se amesteca (nu foarte mult), pana se formeaza un aluat elastic. Se tine la frigider 30 minute. Se intinde aluatul si se decupeaza cu o forma de tarta,...