Gogosari umpluti cu vinete a la "tanti" Ana din Craiova

de Lizicat in Muraturi, 4 Dec 2010 | 24134 vizualizari

 

Acesta reteta este un omagiu adus unei femei extraordinare care a iesit din judetul Dolj abia la 45 ani.

Pentru ca timpul este intodeauna limitat, muraturile de toamna le pregatim intodeauna intr-o singura zi asa ca nu prea este timp de poze, mai ales ca nicodata nu m-am gandit sa postez aici. Cantitatile sunt deasemena orientative pentru ca materiale cumparate sunt si pentru zacusca si gogosarii taiati si pusi la murat.

 

INGREDIENTE

  • Gogosari
  • Vinete
  • Mere
  • Usturoi
  • Otet
  • Zahar
  • Ulei
  • Hrean
  • Condimente pentru muraturi
  • Boabe de piper
  • Frunze de telina
  • Sare
  • Apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosari umpluti cu vinete a la "tanti" Ana din Craiova:

Gogosarii se spala, se scot cotoarele si semintele, se mai spala inca o data si se lasa la scurs, cu gura in jos.

Vinetele se curata de coaja, se taie felii de aproximativ 1cm. Se presara cu sare pe toate suprafetele si timp de 1 ora se asteapta pentru "a lasa apa" Se storc in pumn cat de bine apoi se prajesc in ulei incins pana sunt bine facute.

Gogosarii se oparesc, pe foc, in apa clocotita aproximativ 2 minute fiecare.

Se curata si se taie merele cubulete cam cu latura de 1,5cm. Se curata usturoiul. Se curata si se portioneaza hreanul in betisoare de 1x10cm (evident cu aproximatie). Hreanul trebuie sa fie destul de mult, cam 1 betisor pentru fiecare gogosar. Pe langa gust si aroma, are rolul de a conserva.

Se fierbe lichidul pentru murare facut din: o parte zahar, o parte apa, doua parti otet, condimente, boabe de piper si sare dupa gust, tinand cont de faptul ca vinetele au retinut sare cat sa fie numai bune de mancat.

Fiecare gogosar se umple cu vinete, doua bucatele de mar si un catel de usutoi.

Se aranjeaza in borcane (noi am folosit o galeata de lavabil de fiecare data si au stat perfect in beciul de la munte, dar si pe balcon, la Cluj). Printre gogosarii umpluti se pun betisoarele de hrean iar la baza si la suprafata se pun frunzele de telina.

Se toarna lichidul de murare rece peste gogosarii umpluti. Se pune o greutate deasupra (eu pun de obicei o farfurie cu o piatra bine spalata) si se pune capacul, fara sa fie nevoie de o etansare perfecta.

Cam peste o luna de zile veti fi asa de placut surprinsi de cat de buni sunt incat va veti gandi de doua ori daca sa le oferiti sau nu si musafirilor... Glumesc evident. Cert este ca veti avea parte de niste muraturi fine si chiar foarte satioase.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosari umpluti cu vinete a la "tanti" Ana din Craiova" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Gogosari umpluti cu varza rosie, morcovi si telina