publicat la 22.03.2020
publicat la 13.05.2019
publicat la 14.03.2019
Ţi-am citit astăzi în CD-ul de la retrovizoare că o să te oprească poliţia pentru depăşirea vitezei. Ai mai luat vreo trei amenzi săptămâna asta, de la acelaşi echipaj. Dacă te întreabă ce-ai de gând cu atîtea procese verbale, zi şi tu că le păstrezi pentru tombolă.
Bucataras.ro
[email protected]
Sarmale cu legume
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei. Adaugam morcovul dat pe razatoarea mica si in caz ca nu aveti bulion de ardei, tocati marunt un ardei gras rosu si-l caliti impreuna cu ceapa. Adaugam si ciupercile tocate marunt si le lasam pe foc pana se inmoaie. Adaugam...
Spanac cu sos de lamaie
Spanacul se curata de codite si se spala bine frunzele, una cate una. Cateii de usturoi se taie in doua. Punem uleiul la incins intr-o cratita un pic mai inalta, calim usturoiul cateva secunde si adaugam tot spanacul. Amestecam bine pana se inmoaie tot, dupa care lasam la foc mic pentru 10...
Sarmale in frunze de vita - reteta de post
Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei. Ciupercile se curata si se toaca marunt, adaugandu-se peste ceapa. Se adauga morcovii dati pe razatoarea mica si stafidele. Orezul se spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga, adaugandu-se si el in compozitie. Se condimenteaza cu sare,...
Telina a la grec - reteta de post
Telina se curata de coaja si se taie felii subtiri. Feliile de telina se prajesc pe rand in ulei incins. In uleiul ramas calim ceapa taiata fideluta. Cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugam faina si stingem cu apa. Adaugam telina, mazarea fiarta, maslinele oparite. Adaugam apa cat...
Telina cu sos de mustar
Se curata telina de coaja, se spala si se taie feliute subtiri, dupa care se prajeste in ulei incins. Se scoate si se pastreaza la cald. Calim ceapa taiata fideluta, adaugam telina si turnam apa cat sa o acopere. Lasam sa fiarba la foc mic. Intre timp amestecam mustarul cu faina, zeama...
Bob verde cu sos de rosii
Punem apă la fiert cu un praf de sare. Când începe să clocotească, adăugăm bobul congelat și fierbem aprox. 20 minute. Verificăm dacă este fiert și îl scurgem. Călim în ulei ceapa tocată mărunt. După 5 minute, adăugăm morcovul tocat și gătim alte 5...
Tocanita de ciuperci
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa verde se curata, se spala si se toaca marunt atat partea alba, cat si partea verde. Ciupercile se curata, se spala foarte bine de pamant si se taie feliute sau cubulete. Verdeata se toaca marunt. Se pune la calit ceapa uscata, dupa 3...
Vinete impanate - Imambaialdi
Vinetele se curata de coaja din loc in loc. Unde s-a luat coaja, se taie cu cutitul, fara sa ajungem pe partea cealalta. Se pune apa la fiert cu putina sare si in momentul cand fierbe, adaugam vinetele si le lasam zece minute. Se scot, se pun pe un fund inclinat si asezam o greutate pe ele...
Caponata de vinete
Dacă vă hotărâți și vă plac mâncărurile un pic mai dulci, atunci începeți cu stafidele. Se toarnă apă fierbinte peste ele și le lăsați să se hidrateze. Vinetele se spală și se taie cubulețe. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se...
Icre de fasole rosie
Se pune fasolea la înmuiat în apă călduță și se lasă 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte. Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă. Se lasă să dea 2-3 clocote, după care se schimbă apa. Apa trebuie să fie caldă tot timpul - pentru a nu întrerupe...
Aloo gobi
Conopida se desface buchețele cât mai mici și se pune la fiert în apă clocotită pentru max. 5 minute. Se scoate, se lasă la scurs și se păstrează la cald. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe potrivite, cam de mărimea buchețelelor de conopidă. Se pun la...
Tocanita de naut cu cartofi
Cartofii, se curăță, se spală și se taie cubulețe. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se toacă mărunt. Punem uleiul într-o cratiță și adăugăm ceapa, usturoiul și cartofii. Călim pentru aprox. 5 minute la foc potrivit. Adăugăm frunzele de dafin. Adăugăm apă...
Tocăniță de vinete cu ciuperci
Vinetele se spală, li se înlătură cotorul și se taie cubulețe. Se presară o lingură sare și se acoperă cu apă. Se lasă minim 30 minute, după care se storc bine. Ceapa se curăță, se spală și se taie solzișori. Morcovul se curăță, se spală și se taie rondele...
Mancare de dovlecei
Dovleceii se spala si se taie cubulete mici. (Multa lume curata dovleceii de coaja, eu merg pe principiul ca cele mai multe vitamine se afla in coaja). Dovleceii se tavalesc prin faina si se prajesc pe rand in ulei incins. Se scot si se pastreaza la cald. Uleiul ramas se strecoara, sa...
Mancare cu telina si masline
Ceapa se taie julien si se caleste intr-o cana de apa. Daca apa scade se mai adauga una. Se tine pe foc cca. 20 minute. Intre timp se curata telina de coaja, se taie cubulete de aproximativ 1 cm. Se adauga si ea in cratita peste ceapa. Daca este nevoie se mai...
Legume la tigaie
Legumele se taie betisoare lungi de ~ 5 cm. Incingem uleiul intr-o tigaie (Wok) si calim morcovul pentru 5 minute. Adaugam si restul de legume si amestecam. Condimentam cu sare si piper. Adaugam sosul worcestershire si mai lasam 2-3 minute. La sfarsit adaugam semintele de susan....
Cartofi cu broccoli la cuptor reteta simpla si rapida
Cum se prepara Cartofi cu broccoli la cuptor reteta simpla si rapida Cartofii se curăță de coajă, se taie în sferturi și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. După 10 minute se scot, se pun într-o tavă și stropesc cu ulei, se presară boia, se amestecă...
Chifteluțe de cartofi cu leurdă
Cartofii se spală bine și se pun la fiert în coajă. Se lasă 15-20 minute. Sunt gata când intră furculița cu ușurință în ei. Se curăță de coajă și se pasează. Leurda se spală bine, se toacă mărunt și se amestecă cu cartofii pasați. Adăugăm și o legătură...
Baba Ghanoush
Vinetele le coacem pe un grătar la flacără pe toate părțile. Se lasă un pic la răcit, apoi se curăță de coajă. Se pun pe un fund înclinat să se scurgă amăreala. Vinetele se pot coace și în cuptor la 200 grade C pentru minim 30 minute. Vinetele tocate mărunt se...
Iahnie de dovlecei
Dovleceii rasi de coaja se taie in doua pe orizontala si apoi feliute subtiri. Se vor cali pe rand in ulei bine incins, apoi se scot intr-un caston. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Cand incepe sa se rumeneasca adaugam bulionul si stingem cu apa calda. Adaugam...
Guacamole
Avocado se taie în două, se înlătură sâmburele, se taie pulpa în cubulețe. Roșia se taie și ea cubulețe. Ceapa se taie mărunt, la fel și usturoiul. Se pun toate în blender, se adaugă, uleiul de masline, sosul chili, și zeama de la o jumătate de...
Ghiveci de legume la cuptor
Morcovii, cartofii si dovlecelul se curata de coaja. Morcovii se taie rondele, cartofii si dovlecelul se taie cubulete. Ceapa taiata fideluta si prazul rondele se pun la calit in ulei. Se adauga cartofii, morcovul, dovlecelul. Fasolea pastai se taie cam de 3cm. Ardeiul gras si varza se taie...
Fasole batuta
Fasolea se pune in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert (cel mai bine ar fi sa aveti o oala de presiune). Intre timp se pune ceapa taiata solzisori la calit intr-o cratita cu ulei de un deget. Se lasa pana devine aurie. Se adauga o lingurita bulion. Cand s-a fiert fasolea se...
Dovlecei cu orez
Dovleceii se curata de coaja, se spala, se taie in felii groase pe lungime sau rondele. Se dau cu sare si se lasa pentru 10-15 minute. Se tavalesc prin faina dupa care se prajesc in ulei incins pe ambele fete. Cat lasam dovleceii presarati cu sare, pregatim orezul. Calim ceapa tocata marunt...
Conopida la cuptor
Conopida se desface buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare ~ 20 minute. Cartofii se spala foarte bine de pamant, se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Se unge o tava cu margarina (ulei), se pune un strat de cartofi, un strat de...
Ciuperci umplute cu spanac
Intr-o tigaie se pune la incalzit putin ulei de masline, se adauga vreo 4 catei de usturoi striviti. Se adauga spanacul si se caleste cateva minute. Se curata si se taie cozile ciupercilor. Ciupercile se pun intr-un vas termo-rezistent care se unge cu putin ulei de masline. Ciupercile se...
Ciuperci umplute cu legume la cuptor
Ciupercile se curata de pielita, se taie piciorusele si se spala bine in mai multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs, apoi se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, la fel si ardeiul gras. Dovlecelul se curata de coaja si se toaca marunt....
Ciuperci la cuptor
Ciupercile se curata, se inlatura piciorusele si se spala in multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, se amesteca cu usturoiul pisat, ulei si patrunjel verde tocat marunt. Se condimenteaza cu...
Ciulama de ciuperci - de post
Se taie ceapa marunt si se pune la calit, cand a devenit aurie adaugam ciupercile curatate si taiate feliute (daca sunt ceva mai mari, le mai taiati in doua). Se lasa pe foc cu un capac acoperite sa fiarba in suc propriu (~ 15 minute). Adaugam faina, putina apa cat sa le acopere si usturoiul...
Chifteluțe de varză
Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se...